Det vi gjort för havsöringen – måste vi göra för gädda och torsk

Jag heter Jesper Eneroth och är S-kandidat i Kungälv. Här ger jag min syn på människan, fisket, naturen och vad Kungälv kan göra för framtiden. 

Spänning och lugn samtidigt

Jag tror att det som gjort frågan om fisken viktig för mig är kombinationen av två saker. Mitt sportfiskeintresse är det ena, naturintresset som följt, är det andra. För mig handlar fiske inte bara om jakten eller sökandet efter fisken. Det handlar om en naturupplevelse präglad av både spänning och lugn i förening.

Det man inte ser bryr man sig inte om

Det man inte ser, bryr man sig inte om. Så lyder uttrycket som mer än kanske något annat uttryck stämmer överens när det kommer till vårt hav och vår älv. För om den massdöd som pågår till havs skett på land i våra Kungälvska skogar är jag övertygad om att vi hade reagerat snabbare.

Nordre älv – Sveriges bästa gäddvatten?

För bara några få år sedan var Nordre älv ett av Sveriges absolut bästa vatten för stor gädda. Nu är gäddan nästan borta. Sportfiskarna har genomfört en gäddyngelinventering som visat på sorgligt få nya yngel. Samma utveckling har vi kunnat se där älven mynnar ut i havet. Fiskbestånden är på nedgång, och frågan handlar inte längre om hur vi kan minska nedgången, utan hur vi kan rädda det lilla som finns kvar.

Människan har rubbat balansen

Om stora rovfiskar som torsk och gädda minskar i antal ökar antalet mindre fiskar som torsken eller gäddan skulle ätit. Detta resulterar i att den mindre fisken äter upp en större del av de små djur som har till uppgift att hålla vattnet rent. Detta leder slutligen till att vattnet blir grumligt, slammar igen, och ytterst att botten dör. Denna förenklade beskrivning visar hur komplext men samtidigt enkelt det är med balans i våra vatten, och hur ödestigna konsekvenserna blir om balansen saknas.

Människan har genom miljöpåverkan och överfiske rubbat balansen. Det har nu gått så långt att vi på allvar behöver ta krafttag för att återställa balansen.

Det finns möjligheter

Allt är inte beckmörkt. I många mindre vattendrag har de insatser som gjorts varit framgångsrika. Havsöringen har återhämtat sig och simmar åter i stor mängd från havet upp i våra bäckar för att leka, vattenkvalitet i Nordre älv har ökat rejält de senaste decennierna, och många sjöar har räddats undan försurning genom kalkningsarbete, ofta genomfört av föreningslivet.

Samma resa behöver vi nu göra för att rädda arter som torsk och gädda.

Konkreta förslag

Jag är därför glad och stolt över att Socialdemokraterna i Kungälv går till val på att kommunen ska göra sitt i att återställa den rubbade balansen.

Vi ska ta vårt ansvar i Kungälv, därför kommer vi arbeta för att:

  • Inför utvecklande och stödjande projekt för att bevara och säkra Göta/Nordre älvs fiskbestånd
  • Bilda reservatskydd över långa tidsperioder för återhämtning av fiskbestånden
  • Fiske för besöksnäringen och begränsat fritids och husbehovsfiske med mindre miljöpåverkande fiskeredskap ska stimuleras
  • Inför tillsammans med Kungälvsföretag artificiella rev

 

Jesper Eneroth
Projektledare

Kandidat #4, Kommunfullmäktige

Visningar: 247