Utøya – 22 juli 2011

10 år har gått sen terrordådet på Utøya.
69 unga socialdemokrater blev mördade ute på Utøya, och ytterliggare 8 personer dog i bombattentatet mot regeringskansliet i Oslo.

En attack mot ungdomarna ute på ön, AUF, Arbetarpartiet och en attack mot allas vår demokrati. En terrorist och en rörelse som försökte skrämma oss från att engagera oss för ett mer jämlikt och solidariskt samhälle. 

Ett högerextremt terrordåd

Vi i SSU kommer fortsätta påminna varandra om vad som hände våra kamrater på Utöya. Det var ett högerextremt terrordåd som medvetet riktades mot unga socialdemokrater för att långsiktigt skada vår rörelse.

Trots att det har gått tio år så har alldeles för lite gjorts för att motverka högerextremismen i Norden och Sverige. Terroristen visste att socialdemokratin är den starkaste kraften mot högerextremism, det motivet vi får inte glömma. Än idag sprids de konspirationer som motiverade terroristen, även av politiker i Sverige. Hat och hot är tyvärr fortfarande vardagsmat på sociala medier.

Vi får inte backa

Men vi får inte backa och låta extremister skrämma oss till tystnad, för då låter vi dom vinna. Istället måste vi bli fler som tar ställning mot hotet och hatet. Vi måste bli fler som engagerar sig.

Vi kan inte låta de som vill avskaffa demokratin att nyttja den för att sedan attackera den. Det är för enkelt för dessa så kallade ensamma galningar att hitta likasinnade och motivera varandra till dåd genom de stora plattformarna. Vi kan inte tillåta att rasism och nazism normaliseras.

Efter attentatet var det en tjej från AUF som blev intervjuad av CNN som sa:
”Om en man kan visa så mycket hat, tänk vad mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.”

Vi skall använda våra röster

Många förlorade sina liv den 22 juli för att de använde sina röster. Vi är skyldiga dom att använda våra. Både för dom som inte är med oss längre, och för alla som kommer efter oss.

Idag minns vi alla offren, de som inte fick komma hem. Vi delar sorgen med de som överlevde, och alla familjemedlemmar och vänner som är kvar.

Vi delar sorgen med de som överlevde som är starka och orkar berätta vad som hände där ute på ön, den 22 juli 2011.

Emmy Hansson