Unga begår brott mot unga i Kungälv

Nyligen överfalls en liten kille som spelade boll. Anmäl och säg ifrån, det spelar roll vem som äger gatan säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner

Bra att folk hör av sig, vågar anmäla och ingripa.

Som kommunstyrelsens ordförande får jag ofta samtal från medborgare, flera varje vecka ibland några om dagen. Samtalen handlar om precis ALLT möjligt och jag välkomnar dem innerligt. En äldre herre ringde igår och vi diskuterade bland annat psykiatrivården och tryggheten, han hade stor erfarenhet. Fick flera samtal, sms och e-brev om olika frågor. Alla dessa samtal ger mig en bred bild vad Kungälvsbor känner, tycker och tänker. Men vissa samtal är värre än andra.

Ungdomsgäng rakade av håret på ett barn

Jag är fortfarande så arg så jag knappt kan vare sig tala eller skriva om det. För mig är det viktigt att alla barn som växer upp i Kungälv är trygga och har kul på sin livsresa. Att som ung kunna minnas barndomen med någon grad av ljushet.
I Kungälvsposten kunde alla läsa om ett brott som hände i veckan “Ett tonårsgäng rakade av pojke håret”. Att som liten kille i 10 årsåldern spela boll för att i nästa stund möta ett maskerat gäng som klipper av dig håret är så långt ifrån trygghet man kan komma. Brottet, kränkningen är utstuderad och avskyvärd. Det finns många bakomliggande förklaringar varför detta sker, varför barn bötar barn, men denna handlingen är bortom ord och man blir innerligt arg, ledsen och bestört. Denna händelse har inneburit många samtal och möten.

Tar oro på allvar -brottet är prioriterat

Låt mig vara tydlig i mitt besked:
  • Jag tar folks oro på allvar.
  • Våga anmäl och säga ifrån
  • Brotten ska fortsatt minska
  • Jag accepterar inga ”parallellsamhälle” eller tystnadskulturer och brottens orsaker ska stoppas tidigt.
  • Nolltolerans mot brott, narkotika och alla tendenser till klan eller gängverksamhet
  • Öka de förebyggande insatserna
.
Det är väldigt frisk och bra att folk träder fram, vågar säga ifrån, bryta tystnaden. För det är på oss alla andra det beror, vi 98 procent, om det är vi eller de där väldigt få kriminella som äger gatan, tryggheten och framtiden. Frågan är nu med rätta prioriterad hos polis, socialtjänst med flera aktörer.

Träffa oss i Komarken

Vill du träffa Socialdemokraterna och mig imorgon, söndag den 10 juli, är du välkommen till Komarken, Kompisplatsen kl 14.00-16.00 då bjuder vi Socialdemokrater på röd saft och korv och så tar vi ett samtal om stadens och människornas framtid. Vi ses då.
Vi ses i Komarken söndag 10 juli kl 14.00-16.00
Miguel Odhner
Ordförande, kommunstyrelsen

Träffar: 215