Nästa år ökar pensionerna – det är för lite!

Som kommunalråd blir jag väldigt illa berörd över att möta pensionärer på mitt kontor, som trots hårt arbete genom livet, inte klarar sig på sin pension. Man skäms, säger Miguel Odhner.

Nästa år ökar pensionerna

Nästa år ökar pensionerna med 600 kr – det är för lite!

Jag och vi Socialdemokrater tycker att pensionerna är för låga för många människor. Det är inte rimligt att människor som slitit ett helt yrkesliv har 10-11 000 kronor i allmän pension. Som kommunalråd får jag många sådana samtal.

Jag hade en mycket ledsen och uppgiven medborgare på kontoret härom dagen, pengarna räcker inte. Vi gick igenom blankett för olika stöd, ersättningar från kommunen och stiftelser. Så ska det inte vara. Man skäms och jag tycker det är bra att S sedan några år tillbaka tagit bladet från mun i frågan och gått till val på tydliga mål i frågan. Pensionen är för låg. Minst 70 procent av lönen ska vara din pension!

Skällt på pensionärer som röstade på SD

Det är bra att Socialdemokraterna systematiskt steg för steg avskaffat den djupt orättvisa pensionärsskatten som Sverigedemokrater, Kristdemokrater med flera borgerliga partierna införde på våra pensionärer. Sveriges pensionärer var de enda i hela världen som tvingades betala högre skatt än de som jobbar. Så orättvist! Jag kan inte fatta hur pensionärerna kunde rösta på SD med flera partier som införde denna orättvisa. Som jag skällt på en del äldre som inte röstat på S när de tagit upp pensionerna. 

https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2017-03-23-regeringen-sanker-pensionarsskatten

S gnetar på men Corona utmanar systemet.

Den S ledda regeringen och samarbetspartierna har redan kommit överens om en ökning i form av tilläggspension för dem med en allmän pension mellan 9 000–17 000 kronor. Ökningen uppgår för dem med upp till 600 kronor per månad.

Men coronakrisen har försämrat prognosen för inkomstpensionen. Pensionsmyndigheten nya prognos visar att inkomstpensionen beräknas öka med 0,8 procent nästa år. Men 2022 ser det värre ut. Det finns en risk om inte Socialdemokraterna agerar blir en sänkning för några 2022.

Vi Socialdemokrater är tydliga – du skall lita på att vi kommer kämpa för att höja pensionerna.

Sossarna bestämmer inte själva om du trodde det! 

En del tror att bara för att Socialdemokraterna är Sveriges största parti och innehar statsministerposten, så bestämmer Socialdemokraterna allt, så är det inte tyvärr. Vi behöver bli fler som är medlemmar och som röstar på Socialdemokraterna för att få mer att säga till om.

Vi ska kämpa, det lovar vi, men framför oss är flera partier i riksdagens pensionsgrupp som ska komma överens.

Vårt Socialdemokratiska mål är att minst 70 procent av lönen ska vara din pension!

Arbetet med att värdesäkra pensionernas 2022 leds och drivs av Sveriges Socialdemokratiske Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Han är en arbetsam, och mycket duglig Socialdemokrat. Jag litar på att han gör sitt bästa.

Ha en bra sommar så länge!

Miguel Odhner

 

https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2020-01-07-ett-steg-pa-vagen-mot-hogre-pensioner