Misstroende mot justitieminister

Under Morgan Johanssons tid som justitieminister har Sverige tagit itu med kriminaliteten och särskilt den organiserade brottsligheten. Det har öppnats polishögskolor på nya orter, fler utbildas till poliser, antalet poliser ökar, polisen budget har ökat kraftigt.

Straffen har skärpts för många brott, i vissa fall för att de var orimligt låga/korta, i andra fall för att därigenom ge polisen bättre möjligheter att utreda brott. Resultatet är att antalet som sitter i fängelse är rekordhögt.

Polisen kan idag ta sig an gängbrottsligheten på ett helt annat sätt än tidigare. Men när många gängledare hamnar i fängelse svarar tyvärr en del av gängen med mer våld för att hämnas eller i interna maktkamper.

Morgan Johansson gör ett bra jobb som justitieminister och borde få fortsätta att göra det. Han har dessutom ansvar för den civila säkerheten som är en del av det svenska totalförsvaret. När SD väckte misstroendefrågan mot honom i riksdagen var det enbart av partitaktiska skäl. Det är inte svårt att förstå. Betydligt svårare är det att förstå att M, KD och L säger att de ska stödja den i omröstningen på tisdag.

Allra svårast har jag att förstå Moderaterna. Här i Kungälv har S ett välfungerande samarbete med M och C. Vi har olika åsikter i sakfrågor, vilket är helt i sin ordning. Men M agerar seriöst, konstruktiv och ansvarsfullt här i Kungälv. Så är det uppenbarligen inte med Moderaterna i riksdagen.

Det som behöver göras nu är att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng. Tyvärr står det bokstavligen unga killar på rad för att ta plats när andra fängslas. Det måste göras med satsningar på utbildning, socialtjänst, fritidsinsatser och jobb. Det är just nu den bästa hjälpen som polisen kan få.

Camilla Haag
Ordförande
Kungälvs arbetarekommun
Kandidat #1, Kommunfullmäktige

Besök: 422