Socialdemokraterna ger tryggare samhälle – även för transpersoner!

Transperson flagga

Transpersoner ska ha samma möjlighet att leva fullt ut som sig själva, i ett samhälle fritt från hat, hot och våld! Nu har ännu ett viktigt steg på väg mot den visionen tagits, när riksdagen sa ja till regeringens förslag om att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen och straffskärpningsregeln vid hatbrott! En valseger för Socialdemokraterna i höst säkrar hetsförbudet, och ett mer jämlikt och tryggt samhälle för transpersoner!

Det handlar om trygghet

IDAHOT handlar om trygghet. Om rätten för transpersoner att få vara oss själv, se ut precis som vi vill, med vilka förnamn, kroppar och könsuttryck vi vill. Och samtidigt känna oss trygga. Så ser det inte ut idag. Även om Sverige är ett tryggare land än många andra drabbas en förfärande stor andel transpersoner av hat, hot, trakasserier, sexuella övergrepp och våld.

Hittills har inte den här typen av hatbrott setts som hatbrott när de landat i domstol. Förmodligen har det  berott på att könsidentitet och könsuttryck inte specifikt nämnts i den straffskärpningsregel som handlar om hatbrott. Transpersoner har bara nämnts i förarbetena till lagen. Lagtekniskt  ska det inte innebära någon skillnad, men det har ändå blivit så i praktiken.

Äntligen sa regeringen ja!

Men igår sa riksdagen äntligen ja till den socialdemokratiskt ledda regeringens förslag att uttryckligen inkludera transpersoner i straffskärpningsregeln vid hatbrott, även i själva lagtexten! Förhoppningsvis betyder det att vi ser hårdare straff vid hatbrott mot transpersoner efter sommaren!

Samtidigt tog man första beslutet av de två som behövs för att kriminalisera hets mot transpersoner. Nästa beslut måste tas efter valet, eftersom det är en grundlagsändring. Får vi en socialdemokratiskt ledd regering efter valet så är hets mot transpersoner förbjudet till årsskiftet 2018-2019. Om det blir så om vi istället  får exempelvis en moderatledd regering, i värsta fall med SD som regeringspartner, hoppas jag slippa fundera över.

Nästa steg

Jag vill hellre fundera över hur vi tar nästa steg. Hur gör vi vardag, skola, arbetsplatser och fritid tryggare för alla transpersoner? Regeringens skärpning av diskrimineringslagen är ett bra första steg, precis som de särskilda hatbrottsgrupperna hos polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men vi måste göra mer, och vinner vi bara valet kommer det bli så. Socialdemokraterna jobbar för ett tryggt samhälle, ett jämlikt samhälle, för alla. Även för transpersoner!

Lukas Romson, jämlikhetskonsult, transman och socialdemokrat
Foto flagga: Ted Eytan