Bygg billiga hyresrätter

Det har byggts mycket i Kungälv den förra mandatperioden men nu är det dags att börja bygga med billigare hyror. Bostaden är en social rättighet och behovet av billiga hyresrätter är enormt.

Vi har byggt men inte tillräckligt

Det har sedan 2014 färdigställts 583 lägenheter. Vi har ökat bostadsbyggandet i Kungälv men nu är det dags för hyresrätter med billiga hyror. Vi hade som mål att vi skulle bygga 500 bostäder om året varav hälften skulle vara hyresrätter. Det ser ut som att vi når upp till det målet fast med en mindre andel hyresrätter. Det har byggts för många bostadsrätter och dyra hyresrätter. Behovet av billigare hyresrätter är stort. Vi har därför som ambition att se till att det byggs billiga hyresrätter under nästa mandatperiod.

Hur får vi då billigare nyproducerade hyresrätter?

Det finns flera goda exempel på hur det kan gå till runt om i Sverige. Det är möjligt.

Först: Vi behöver inte arkitekttävlingar och auktioner på mark

Men vi behöver se över om våra byggregler och normer i kommunen fördyrar för marknadens olika aktörer och i så fall ändra dessa.

Kommunens behöver upplåta mark till lägre priser för den som bygger hyresrätter

Bostad en rättighet inget privilegium

Vi måste värna våra allmännyttiga bostadsbolag och ge dem möjlighet att utvecklas.

Vi skall se bortanför de traditionella aktörerna på bostadsmarknaden, exempelvis  finns det en vilja bland pensionsstiftelser och bolag att äga och förvalta hyresrätter för att få långsiktig avkastning på sitt kapital.

Vi kan kräva att en andel av lägenheterna i nya flerbostadshus ska öronmärkas till billiga hyresrätter för att få bygglov

Alla dessa förslag är konkreta exempel från hela landet på hur vårt mål kan genomföras. Vill vi så kan vi.

För oss socialdemokrater är tillgången på hyresrätter viktigt. Alla ska ha någonstans och bo till ett rimligt pris. Bostad ska vara en rättighet och inte ett privilegium. Därför ska du rösta på Socialdemokraterna den 9:e september.

 

Vårt löfte är att arbeta för att det ska byggas billiga hyresrätter!

 

Assar Wixe
Kandidat kommunfullmäktige

#SKungälv #röstarött  #BoIKungälv #StarkareTillsammans

Visits: 1840