Brysselresan – Birgitta

Vi förberedde oss inför resan med att ha en studiecirkel om EU-parlamentet.

Flickors rättigheter

Vi fick bland annat till uppgift att titta lite närmare på någon av våra socialdemokratiska parlamentariker eller något EU-land som intresserade oss. Jag valde att titta närmare på Anna Hedh som jobbar mycket med kvinnors och flickors rättigheter och bl.a varit med och tagit fram sexköpslagstiftningen inom EU. Vi tog också fram en del frågor som skickades ner till Marita Ulvskog i förväg som vi hoppades få besvarade när vi kom ner.

Ett något svalare Bryssel

Resan ner var lugn och behaglig och vi kom ner till ett något svalare Bryssel och för mig som är ovan vid flygresor kändes flygplatsen enorm (enligt mina medresenärer finns betydligt större flygplatser på andra platser i världen). Vi hade inget speciellt på programmet på eftermiddagen så vi ägnade den åt att promenera runt i Bryssel och titta på Manneken pis (kissande pojken), Jeanneke pis (kissande flickan) och Zinneke pis (kissande hunden).

Besök hos Fackliga Brysselkontoret

På förmiddagen dag två hade vi ett inplanerat besök hos Fackliga Brysselkontoret och där blev vi mottagna av Joakim Smedman som pratade lite om deras arbete ihop med EU-kommissionen och våra svenska parlamentariker. Dom arbetar mycket med att ta fram underlag och information för att se till att förslagen som kommer inte strider mot våra svenska arbetsmarknadslagar och regler.

Möte med Marita Ulvskog

Eftermiddagen var vikt till besök på EU-parlamentet och möte med Marita Ulvskog. Ett mycket intressant besök där hon förklarade allt jobb med att ta fram förslag på nya regler och lagar inom EU. Förslaget om nya utstationeringsdirektiv hade precis blivit godkänt av parlamentet i Strassbourg och skall röstas igenom hos ministerrådet v25. Förslaget har tagit 3 år av förberedelser och lobbying för att kunna förverkligas. Fantatiskt att lilla Sverige med bara 5 socialdemokratiska parlamentariker av 751 kan påverka så pass mycket.

En större insikt

Sista förmiddagen ägnades åt shopping och jag fick tillfälle att handla ett par dukar med Brysselspetsar som jag hade sett fram emot. För min del var detta en fantastisk resa och har gjort att jag har fått större insikt om EU och vad dom jobbar med.

Birgitta Jähnke

Rösta på en sosse i EU-valet den 26 maj

Besök: 291