Suicidpreventiva dagen  

Sedan 2003 infaller den Suicidpreventiva dagen den 10 september. Den infördes på initiativ av International Association for Suicid Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) 

 

Varje självmord är ett för mycket  

Varje år tar ca 1500 människor i Sverige sitt liv. Det är fyra människor varje dag. En person var sjätte timme och fler försöker. Självmord är ett stort samhällsproblem som vi tillsammans kan göra något åt.  

 

Många berörda  

En undersökning som Novus gjorde för Suicid zero under 2021 visar att en av tio känner till någon som just nu har självmordstankar och fyra av tio har kommit i kontakt med någon som uttalat självmordsplaner. Så många som 45% har personligen känt någon som begått självmord. Samtidigt så visar samma undersökning på att endast 3% deltagit i en utbildning eller föreläsning om att förebygga självmord. 

 

Suicid är ett allvarligt folkhälsoproblem  

Orsakerna bakom både fullbordade suicid och suicidförsök är ofta flera och komplexa. Det kan dels bero på psykisk ohälsa och även till andra somatiska sjukdomar. Dock är det långt ifrån alla med dessa tillstånd som tar sitt liv. Det finns oftast fler bakomliggande orsaker som förändrade livsvillkor, ensamhet eller annat.  

 

Förebyggande arbete 

Det förebyggande arbetet handlar inte bara om att ge stöd och sjukvårdande insatser vid risk för suicid. Det handlar också om riktade insatser för att skapa trygga miljöer som minskar tillgången till medel och metoder för suicid. Även insatser på samhällsnivå för goda livsvillkor behövs i det förebyggande arbetet.  

 

Det finns hjälp och stöd 

Du som mår dåligt och har tankar eller planer på att ta ditt liv ska inte hålla det för dig själv. Du behöver söka hjälp. Prata med någon som du har förtroende för, kontakta en stödjour eller sök hjälp i vården. Det är vanligt med självmordstankar – och det finns hjälp att få. 

 

Hit kan du vända dig 

Till dig som har självmordstankar – 1177 Vårdguiden.  
Hur du kan hjälpa en person som har självmordstankar – 1177 Vårdguiden.    

Ring genast 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du mår väldigt dåligt eller har svårt att stå emot dina tankar på att ta ditt liv. 

 

                                               

Pia Gillerstedt
Social- och omsorgsråd
Camilla Haag, ordförande 
                                       Socialdemokraterna Kungälv

                                                     

 

Visningar: 2