Studiecirkel Bryssel – Susanne

Här är mina reflektioner efter avslutad studiecirkel och studiebesök till Europaparlamentet.

Vår studiecirkel

Jag har upplevt vår studiecirkel som mycket positiv och informativt. På vår första studiecirkelträff presenterade vi oss och därefter diskuterade vi ett kapitel ur häftet ”Vems Europa-forma det Europa du vill leva i”. Detta häfte blev även vårt studiehäfte. Vi fick därefter två hemuppgifter till nästa träff. Den ena var att presentera antingen någon svensk ledamot i EUparlamentet eller ett land som är medlem i EU. Vi fick även en uppgift om att läsa ett valfritt kapitel ur studiehäftet och därefter presentera något vi reflekterat över av det vi läst.

Euron, Turkiet och Historien

Till vår andra studiecirkelträff presenterade vi vår hemuppgift. Det var mycket roligt och intressant att höra allas presentationer om sina respektive ledamöter eller land. Det blev även en del diskussioner kring bl.a. euron och om Turkiets vara eller icke vara med i EU. Det blev även en
historisk tillbakablick till hur EU bildades och hur beslutprocessen går till.

Resan

Så kom dagen för den efterlängtade resan till Bryssel. Vi var 18 förväntansfulla socialdemokrater som träffades på Landvetter för att ta flyget till Bryssel.

När vi kom fram till Bryssel hade vi lite egen tid och vi var flera som gick och tittade på statyerna ”den kissande hunden”, ”den kissande flickan” och ”den kissande pojken”. Vi åt även våfflor och några av oss åt musslor, något som är Belgiens specialiteter. Efter några timmar sömn var det dags för ett studiebesök på det fackliga kontoret där LO/TCO/Saco håller till. Där fick vi träffa en man som berättade om hur den fackliga rörelsen kan påverka och vara delaktiga i de beslut som ska tas i EU. Det verkade som om det var ett väl fungerande samarbete med de fackliga organisationerna.

Efter besöket på det fackliga kontoret var vi några som tog en promenad och lunch innan vårt besök på EU-parlamentet.

Väl vid EU-parlamentet fick vi först en snabb inledningsdragning och därefter fick vi träffa parlamentarikern Marita Ulvskog. Det blev ett väldigt bra och intressant samtal där vi framför allt pratade om utstationeringsavtalet.

Det var en bra dialog men det kändes som om tiden för besöket var väldigt kort och blev nästan lite forcerat. Jag hade önskat att man som partibesökare hade fått lite mer tid. Efter samtalet med Marita fick vi göra ett snabbt besök i plenisalen.

Så stort tack till ni som anordnade resan.

Susanne Jönsson

Rösta på en sosse i EU-valet den 26 maj