Nya tider – nya möjligheter

Nu har vi medlemmarnas och väljarnas ansvar att väva samman den bästa möjliga politiken för Kungälv. Nu börjar de politiska känslorna landa. I den kontexten vill vi innerligen tacka för de fyra år vi arbetat tillsammans med V, L, MP och UP. Vi har verkligen fått fart på Kungälv, haft roligt och förändrat tillsammans, det skall vi för alltid vara stolta över.

Efter valet hade vi en tydlig möjlighet att fortsätta. Detta var Socialdemokratins önskan.

Vi ville inte i förhandlingarna ägna oss åt maktspel, personfrågor eller att förhandla på ett sådant sätt att något parti ställs inför ett faktum. Vi vill möta varandra med respekt och tillit. Det är så en bra resa skall börja om den skall hålla hela vägen.

Våra glada tillrop och uppvaktningar möttes av besvikelse på besvikelse. Vi upplevde tydligare och tydligare att vi inte kunde mötas i dessa enkla grundläggande principer, där vi som självständiga fria demokratiska partier som samarbetar med varandra på ett respektfullt och bra sätt. Istället upplevde vi stängda dörrar genom att det bildades block i blocken, först ett litet, sedan ett större och hela tiden växte ett osunt maktspråk bortom medborgarepresentativitet och den sakpolitiska glädjen att tillsammans arbeta för ett bättre Kungälv. Situationen ökade inte tilliten, den minskade tilliten och möjligheterna att kunna samarbeta. Våra enkla principer beaktades inte en enda gång på tre veckor, då är det inte svårt att starta ett nytt samtal med andra partier för kommunens bästa.

I måndags kväll förra veckan beslutade Socialdemokraternas medlemmar, att bilda majoritet med M och C. Kommunalgruppens ledning fick i den stunden uppdraget att enbart fokusera framåt på den nya majoritets behov, medlemmarnas vilja ska genomföras. Frågor om samarbetes avslutande skulle hanterats av partiledningen. Detta har informerats om samma dag som presskonferensen hölls. Några samtal har blivit gjorda både innan och efter medlemmarnas beslut att bilda majoritet. Förhandling är förhandling. För oss som haft en djupare förhandlingsinsyn – visste alla av oss, att det inte fanns möjlighet att fortsätta samarbetet mellan S, L, V, MP och UP, det var ingen nyhet för någon inblandad.

Vi har gjort väldigt mycket fint för Kungälv, nu börjar en ny politik och vi hoppas att vi tillsammans i våra nya roller kan arbeta ihop för ett bra Kungälv, i god ton, oavsett den tid av ej framgångsrik förhandling vi nu tillsammans kunnat konstatera. Uppriktigt tack för vårt fina arbete ihop.

 


För Arbetarekommunens styrelse
Erika Sjöblom, Ingela Rossi, Fredrik Gullbrantz

Besök: 943