Melisa Nilssons tal – 1:a maj

Melisa hade sitt första-majtal i Mölndal i år och kom sedan till Kungälvs demokratidag för att där hålla ett kortare genomförande på scen. Många hade velat höra hela hennes tal under vår aktivitet på Nytorget men vi ville vara klara i tid där så polisen kunde förbereda för nästa aktivitet. Här kommer Melisas 1 maj-tal i sin helhet.

Melisas 1 maj-tal (2019-05-01)

Vänner – jag funderade länge på vad jag skulle säga till er här idag – Nu står jag här och talar inför er men det var aldrig en självklarhet. Det var aldrig en självklarhet att jag faktiskt skulle överleva ett krig, ett krig där uttrycket etnisk rensning uppstod.

Jag talar om kriget i Bosnien 1992.
Från en dag till en annan vändes hela min värld upp och ner.

En kall och grå novemberdag… ståendes mitt på ett torg, bara 9 år gammal.
Jag ser barn som gråter,
kvinnor som springer,
som skriker,
som gråter,
och som ber männen med vapen att sluta skjuta, att sluta slå…

Min docka

Jag tittar ner på min docka, som jag håller hårt.
Den lilla dockan som jag hade fått av min kusin innan vi begav oss.

Dockan som påminde om henne… så att jag aldrig skulle glömma bort henne…

Plötsligt talar en mörk och arg röst till mig:
-Ge mig din ryggsäck och ställ dig i kön till höger.
Ja hör honom men jag möter inte hans blick.
Jag fortsätter titta på min docka
– min, just nu,
enda trygghet här i världen…

Två insikter

Två insikter bär jag med mig sedan dess.
För det första – ta aldrig demokratin för givet.
För det andra – världen står aldrig stilla – Den går att förändra.

Om det första vill jag säga följande:
Vår Svenska demokrati har byggts av generationer före oss,
av dem som trott på en ide. Av dem som längtat efter friheten
–  och kämpat för den.

Så är det än idag.
Demokratin byggs av alla de som undervisar våra barn,
lägger sin lediga tid på föreningslivet,
argumenterar på fikapausen…

Men, vänner – Vi behöver bli fler i demokratins vardagsarbete – inte färre!

Få saker är så farliga

Det finns få saker som är så farliga för ett samhälle
som känslan av att demokratin inte kan leverera.
All typ av extremism hotar de demokratiska samhället.
Vår kamp mina vänner,
har alltid handlat om värderingar, om frihet,
jämlighet och solidaritet mellan människor.
Men det är inte bara sådana som vi,
som tror på solidaritet och alla människors lika värde,
som ser värdet i att organisera sig.

Andra grupper organiserar sig

Vi ser tyvärr hur andra grupper organiserar sig.

De som vill splittra – istället för att bygga samman.
De som delar upp människor i “VI” och “DOM”.

Vi ser hur stödet för högerextrema krafter växer – I Sverige, och i Europa.
I dag mina vänner marscherar den nazistiska motståndsrörelsen,
i centrala Kungälv, öppet, på våra gator

Det är sorgligt hur likt stämningarna som råder nu är så lika de som fanns i Europa på 30-talet.
Högerextremismen, rasismen och hatet gror i Europa av samma anledning nu som då.

Gränsen har passerats

Kamrater!
Nu får det räcka!

Gränsen för vad som är anständigt i Sverige har passerats.
Vi Socialdemokrater kommer aldrig stå vid sidan av och se på när högerextremismen normaliseras, för vår demokrati är inte en passiv ideologi. Den måste aktivt och ständigt försvaras, för att stå emot nazisternas attacker.

Därför mina vänner är ert engagemang och er röst viktig för att forma det samhälle som du vill leva i och det samhälle som dina barn och barnbarn kommer växa upp i

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är det enda alternativet för att bekämpa växande klyftor. Socialdemokraterna är det enda alternativet för att bekämpa högerextremismen i Sverige och i Europa.

Jag är socialdemokrat för att jag tror på alla människors lika värde. Stolt kämpar jag tillsammans med kamrater för ett samhälle där alla får chansen, oavsett vilka föräldrar man har. Ett samhälle där alla får chansen oavsett kön, sexuell läggning eller religiös åsikt. Ett samhälle där alla får chansen oavsett om man heter Fatima, Simon, Zlatan eller Dylan.

Ett sammanhållet Sverige

Jag vill se ett Sverige som håller ihop,
mellan stad och landsbygd,
mellan förort och innerstad,
mellan man och kvinna.

Där vi känner att vi hör ihop och kan vara trygga ihop,
där vi gemensamt är detta samhälle.
att vi tillsammans är Sverige.

I medgång och i motgång, i utveckling av jämlikhet.
Där trygga människor vågar, där alla barn vågar, drömma stort, oavsett bakgrund.

Jag vill se ett samhälle där alla får möjlighet att växa och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Ett sådant samhälle tenderar oxå att bli ett framgångsrikt samhälle. För precis så hänger tillväxt och rättvisa ihop. Det är så vi måste fortsätta bygga landet.

Ingen samhällsmodell i något land har någonsin uppvisat så goda resultat när det gäller att skapa jämlikhet, tillväxt och en välfärd för alla. Därför säger OECD:s generalsekreterare ”Om vi kunde exportera den Svenska modellen, då skulle vi ha en bättre värld”

Ett stort val

Den 26 Maj är det val till Europaparlamentet.

Då väljer vi vilken politik som skall föras i Europaparlamentet som påverkar var och en av oss här hemma, i Sverige.
Det är ett stort val mina vänner.

Jag vet att Bryssel och EU kan kännas långt bort från vår vardag men EU-valet handlar om att vi vill ha ett Europa med socialdemokratiska värderingar.

Vi Socialdemokrater vill att EU skall ta fajten mot extremism. Vi skall kämpa för grundläggande demokratiska värderingar, som pressfrihet och kvinnors rätt till sin kropp. Vi Socialdemokrater vill att fler skall ha ett jobb att gå till med schysta villkor. Vi vill bekämpa klimathotet och vi kräver en offensiv miljö- och klimatpolitik med tuffa och höga klimatmål – för hela Europa. EU måste sätta tuffa krav mot stora utsläppare.

Så därför mina vänner går vi nu samman som den starka arbetarrörelsen som vi är och knacka dörrar i grannområdet, och dela ut flygblad och berätta för alla vi möter att EU-valet är ett ödesval och att varje röst är viktig.

Partivänner, förstamajfirare, jag har idag talat om att fler behöver vara med och försvara våra grundläggande demokratiska värderingar och avslutningsvis vill jag säga:

Viljan att försvara demokratin har vuxit sig starkare under större delen av mitt liv,
trots rädslan när jag va 9 år gammal,
trots motgångar,
trots extremistisk rörelser,
trots våld.

Demokratin bygger på alla människors lika värde och rätt. Vi måste fortsätta vara den kraft som försvarar demokratin. Det håller inte att be nån annan eller att ge upp och låta orättvisan råda.

Styrkan är att våga, att hitta nya lösningar, komma med nya idéer på hur demokratin kan försvaras och inte rygga undan.
Kanske tänker ni ändå – varför skall jag engagera mig? Spelar det någon roll?

Ja mina vänner, engagemang spelar roll, en stor roll!

Alva Myrdal

Fredspristagare Alva Myrdal sa
“Det är inte värdigt en människa att ge upp”

Det handlar om, värdighet, mänsklig värdighet,
om att kämpa och övervinna svårigheter.

Ihop är vi starkare, där var och en är med och bidrar
och känner ansvar för vårt lands utveckling och framtid.

Det är tillsammans som vi skapar
det Sverige vi vill leva i mina vänner…

TACK FÖR ATT NI LYSSNAT!

Melisa Nilsson
Kandidat till Europaparlamentet
Plats 27

Träffar: 459