Krig, säkerhet & solidaritet

Kommunstyrelsens ordförande om krig, flyktingar, boende och vad du kan göra nu.

Krig ställer allt på ända!

Mitt besked är att är att Kungälv är i grunden en robust kommun, vi kommer klara detta nya läge bra och tillsammans. I din kommun Kungälv arbetar vi för fullt med beredskapen i alla led och har gjort sedan den 28 februari. Vi går igenom allt som har med din och vår säkerhet att göra – på alla nivåer.

Det krig som Ryssland startat i Europa med miljontals kvinnor och barn som flyr och en ny säkerhetspolitisk hotbild – påverkar oss alla.

Vid mötet med ministern igår kväll fick jag reda på att 50 procent av de som flyr är kvinnor, 36 procent är barn och 1 procent är ensamkommande barn.

Vill du bidra gör det!

Skicka en peng, mat eller anmäl till kommunen om du har en bostad ledig framåt. Den solidaritet som alla människor, företag och föreningar i Kungälv visar med krigets offer gör mig stolt och hoppfull, varenda insats är värdefull, att skänka en peng, skicka mat eller öppna sitt hem. Mitt råd är att stöd Ukraina i första hand via de etablerade hjälporganisationerna.

Vi har denna vecka rapporterat in vår beredskap och kapacitet att snabbt ge skydd och bostad i kommunens egna lokaler och fastigheter (ca 30 st) för de kvinnor och barn som nu flyr detta galna krig till Migrationsverket.

Igår kväll fick jag informationen av regeringen att 4200 flyende barn och kvinnor har registrerats i Sverige idag sedan i söndags, men fler har kommit redan. Just nu delas ut fria biljetter till flyg och båtar från Polen, ingen vet var de tar vägen. Väldigt många fler är på väg.

Ca 70 procent bor hos vänner, men ännu fler kommer behöva kommunala lokaler. På sikt enklare bostäder som skolor, idrottshallar och tält, men även privata. Kommunen är skyldig ordna skola, vi förbereder oss för det.

Kan din bostad användas?

Och många i Kungälv vill visa solidaritet och hjälpa till med bostäder. Kommunen har ställt frågan till Migrationsverket om vi kan förmedla privata hjälpinsatser i form av boendeplatser. Svaret från Migrationsverket lyder: “Vi kan inte hantera förfrågningar från privatpersoner som vill upplåta rum eller bostad till människor på flykt.” Jag har ställt frågan till regeringen igår och det finns inga tydliga svar.

Fånga solidariteten  & bidra till säkerhet för andra

Men vi väljer ändå att fånga den solidaritet Kungälvsbor uppvisar. Så nytt för dagen är att vill du erbjuda din bostad som privatperson, företagare eller fastighetsägare dessa flyktingar så är det en frivillig insats som varken kommunen ansvarar för eller betalar ersättning för. Men från och med nu samlar kommunen in alla intresseanmälningar om ex bostad och förmedlar det till Migrationsverket. Om behovet uppstår kommer kommunen att återkoppla till dig.

Kriget kan bli utdraget

Vi ser inte vidden av det vi har framför oss ännu och ingen kan säga om vi är i slutet av början eller i början av slutet på detta krig, men vi förbereder oss för att det blir utdraget och kommer pröva oss på alla sätt. Nu tar vi en sak i sänder, arbetar metodiskt, systematiskt och tillsammans med MSB, Länsstyrelse och Migrationsverk.

Jag har som sagt haft flera ministerkontakter denna vecka, ikväll med bl.a. civilminister Ida Karkiainen som bjudit in alla landets kommunstyrelse- och regionsstyrelseordförande infomöte med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Alla gör nu vad vi kan.

I krig finns inga vinnare

Kan bara konstatera att i krig finns aldrig några vinnare, jag sätter nu mitt hopp till kraftiga sanktioner och förhandlingar och att detta geopolitiska maktspel så snart som möjligt kan finna sin lösning, för barnen, mänskligheten och bättre framtid en det vi med både avsky och förskräckelse behöver bevittna och hantera just nu.

Anmäl vad du vill bidra med här

Tills dess ska vi tillsammans stödja Ukraina i såväl ord som handling. Där välkomnar jag dig som medborgare idag, vill du privat ex stödja kommande boendebehov så anmäl detta till kommunen så får vi se vad staten säger.

Du hittar mer information på kommunens hemsida. https://www.kungalv.se/kommun–politik/nyheter/ukraina/

Miguel Odhner (S)
Kommunstyrelsens ordförande
KUNGÄLVS KOMMUN
Stadshuset 442 81 Kungälv
Mobil: 070 352 01 01
E-post: miguel.odhner@kungalv.se

Visits: 108