Kommunstyrelsen besökte Daglig Verksamhet Rosa Huset

Alla ska kunna leva ett gott och meningsfullt liv

Det var befriande att få tala med medborgare inom Daglig Verksamhet i Rosa Huset och Stadshusets matsal, som varje dag går till sitt jobb, sin verksamhet. Att få tid för ordentliga djupa samtal är viktigt, annars förstår man inte som politiker. En förutsättning för jämlikhet är att personer med en funktionsnedsättning har samma möjligheter att som andra, leva ett gott och meningsfullt liv.

Stoltheten att arbeta, göra nytta, filma, odla, plocka fram och plocka undan, diska, göra perfekta mackor som i bildstödet, att ha fasta rutiner och gå upp varje dag, vara efterfrågad och en del i samhället, en del av Kungälv gör livet värt att älska.

En av förmånerna som ordförande i kommunstyrelsen är att jag ska planera och det var ett bra beslut att besöka Daglig verksamhet den 1 juni, med hela kommunstyrelsen. Jag tror de partier som var kvar till slutet av dagen, hade väldigt stor behållning av att se verkligheten, istället för ett styrelserum med ipadskärmar och handlingar. I stadshuset äter 200 personer egen lunch varje dag, det blir en del som ska skötas runt detta, och vilka fina prestationer de gör.

 

Bra daglig verksamhet för 200 medborgare

Kungälv har drygt 200 medborgare i daglig verksamhet och dryga 70 medarbetare som var dag gör ett fantastisk arbete. Jag har tidigare besökt flera verksamheter som på Carryline, en otroligt bra produktion, riktiga jobb och ser fram emot att besöka Ica Maxi. Det var det otroligt roligt att på Rosa Huset få se filmproduktion, trädgård, hantverk och alla annat, att få tala med chefer och medarbetare, som känner stolthet över Kungälvs Daglig verksamhet jämfört med andra kommuner, utan att nämna namn.

 

Kontakt med politiker

En av deltagarna en yngre kvinna hade skrivit till mig om de anställdas situation i samband med en omorganisering för två år sedan, hon hade inte fått svar. Jag bad om ursäkt och berättade att jag besökte flera verksamheter och många medarbetare då, vårt samtal gick på djupet i sakfrågan. Hon var nöjd, men det var inte jag.

 

Svårt räcka till som politiker

Som politisk ledare och kommunstyrelseordförande räcker inte min tid till riktigt på det sätt man önskar, varje dagen har jag 2-12 röda missade samtal i telefonen och sällan hinner jag med varje veckas alla inkommande mail. Ständigt bär jag ett på ett dåligt samvete (har i dagsläget 1000-tals obesvarade inkommande mail och pga sekretess kan ingen annan läsa dem, men kämpar på). Det är tungt när drivkraften är förändring utifrån respekt för folk och kraften i den egna politiska uppfattning.

Jag vet att många känner så på sitt jobb, oavsett vilket uppdrag eller arbete man har. Så heder till oss alla som tar våra uppdrag och jobb på innerligt allvar . Att det finns tid över för familj, fiske, hund är ett under, men under behövs för att mäkta med det fina fantastiska att få jobba med att serva människorna utifrån de värderingar man bär som Socialdemokrat.

 

Utveckla Daglig Verksamhet

Får vi Socialdemokrater ditt förtroende efter valet så har vi i vårt valprogram att utveckla daglig verksamhet, så den blir än mer meningsfull och individanpassad, exempelvis skulle just Västra Gatan, Rosa Huset eller annan plats utvecklas till en öppen cafe-verksamhet, kan andra städer kan Kungälv. Vi vill i samarbete med företag och föreningsliv utveckla nya mötes- och arbetsplatser för medborgare med funktionsvariation.

 

Höj habiliteringsersättningen

En annan fråga vi Socialdemokrater går till val på är ökad rättvisa. För vi menar att det är vare sig rimligt eller rättvist att den habiliteringsersättning (lön) som medborgare i Kungälv har genom arbete eller deltagande i daglig verksamhet är lägre jämfört med exempelvis Göteborg, därför vill vi under nästa mandatperioden tredubbla ersättningen inom habiliteringsersättningen, jag har inte hört ett enda parti tycka så ännu i Kungälv. https://socialdemokraternakungalv.se/vi-behover-starka…/

 

Men sådant avgör du som väljare, inte jag.

 

 

Vänliga hälsningar

Miguel Odhner (S)

Kommunstyrelsens ordförande 

 

Visits: 357