Kampen mot hatet fortsätter

Kampen mot hatet får aldrig avstanna. 27 år efter mordet ser vi fortfarande hur hatet lever och vikten av att jobba för ett samhälle där alla människor är lika mycket värda. 

27 år sedan John Hron mördades

Idag är det 27 år sedan John Hron mördades vid Ingetorpssjön i Kode. Han var endast 14 år. Han hade kommit till sjön för att tälta ihop med en kompis. Planen var väl att njuta och bada i sensommaren, innan skolan skulle börja. I stället så möttes han av fyra nazister, bara några år äldre än han själv. De misshandlade honom och krävde att han skulle säga att han älskade nazister. När han lyckades komma undan och simmade ut i sjön så hotade de med att skada hans vän om han inte kom tillbaka. John återvände till land och misshandlades tills han dog. John mördades för att han vägrade säga att han älskade nazister. John mördades för att han vägrade lägga sig platt inför hatet.

Jag stärks i min övertygelse om alla människors lika värde

Jag var inte född när John mördades. Jag har bara fått höra om hur det skakade om Kungälv och Sverige. Men när jag hört hans berättelse så förundras jag av hans styrka och mod. Jag inspireras av hur han stod upp för sina värderingar, och av vilken vän han måste varit. När jag tänker på John så stärks jag i min övertygelse om alla människors lika värde.

Hatet finns kvar

Det hat som inspirerade Johns mördare finns fortfarande kvar i vårt samhälle. Det var det hatet som inspirerade det hemska terrorattentatet i Norge den 22 juli för 11 år sedan. Det är även det hatet som verkar ha inspirerat mordet som skedde i Visby tidigare i sommar. Men hatet tar många former. Idag så har många av dess förespråkare bytt ut skinhead stilen mot kostym. De skriker inte ut sitt hat på samma sätt som de en gång gjorde. De vill få hatet att se respektabelt ut. Jag hoppas verkligen att svenska folket ser igenom det.

William Hult

Visits: 616