Johan Holmberg lämnar Kungälv för Härryda

Det går att påverka. Johan ger sin bästa råd till politiskt intresserade.

Johan lämnar Kungälv för Härryda

Vid senaste kommunfullmäktigemötet i juni avtackades Socialdemokraten Johan Holmberg för sin förtroendetid. Johan har varit kommunfullmäktigeledamot, kommunalråd med ansvar för frågor som utbildning, fritid och kultur utöver detta har Johan haft flera andra viktiga uppdrag som KIMO eller Nordiska Folkhögskolan.

Många omdömen fälldes om Johan så som bra talare, ståndaktig, lyhörd, kunnig, kamratlig, ambitiös etc..

Här ser du Johans avtackning i kommunfullmäktige juni 2022. 

Vi ställde några frågor till Johan innan han flyttar till nya äventyr.

Hur blev du engagerad i politiken?

Mina föräldrar har varit politisk och fackligt engagerade så jag har alltid varit samhällsintresserad. Jag gick med i Socialdemokraterna i Kungälv för 18 år sedan.

Först gick jag på möten i Hermansby S-förening lokalt och sedan fick jag frågan om att stå med på Kommunfullmäktigelistan och blev invald 2006. Under denna tid har jag mest engagerad mest i utbildnings, kultur och fritidsfrågor.

Vad har varit det roligaste dessa 18 år?

Det roligaste har varit alla personliga möten, både med politikerkollegor, medborgare och personal. Särskilt besök i verksamheterna, att vara ute på en förskola och träffa barn och en engagerad rektor. För mig har det varit viktigt att förstå och vara nära verksamheterna utan att behöva lägga sig i alla detaljer.

Vad har du gjort/förändrat i politiken under 18 år?

Digitalisering

Det jag engagerade mig i de första åren var ju hur skolan skulle utvecklas med nya digitala verktyg, det är viktigt att alla elever och lärare har rätt teknisk utrustning. Det viktigaste är inte tekniken i sig utan hur den används på ett pedagogiskt sätt. Här känner jag att jag varit med och styrt den utvecklingen faktiskt.

Mindre barngrupper och Arena

Jag har varit med och drivit på för mindre barngrupper i Kungälv, där vi minskade grupperna, det var väldigt roligt men också varit med och drivet på för idrottshallar, konstgräs och även den nya arenan som äntligen skall bli av.

Infört Kulturgaranti

En sak som jag drivit hårt inom Socialdemokraterna och utåt är kulturfrågorna, och känner mig väldigt nöjd att vi Socialdemokrater infört en kommunal kulturgaranti för alla unga i grundskolan, att alla barn garanteras minst en årlig kulturupplevelse, det känns bra. Lyssna mer här: https://www.facebook.com/miguel.odhner/videos/866026940971743

Är det enkelt att påverka och förändra? 

Oftast inte, det är många som ska övertygas, men brinner man för något, har goda argument och envishet så går det. Jag har nog retat många, omdömet från det moderata kommunalrådet när jag slutade var kortfattat ”Jättejobbig” och det får man väl ta som ett gott betyg.

Internt har jag nog av många, även Miguel, uppfattats som väldigt påstridig och bestämd, men det behövs ibland, man måste kämpa för det man tror på. Samtidigt måste man vara en lagspelare, lojal och interndemokrat, annars funkar det inte heller.

Vad har du för råd till de som kliver in som nya i politiken?

  • Lyssna på andra politiker och deras argument från olika partier.
  • Läs på.
  • Lär dig så mycket du kan om frågor du brinner för.

Vi är många som tackar och önskar Johan med familj all framgång med sina nya äventyr i Härryda kommun

 

Miguel Odhner

Visits: 371