Företagare kan inte gnälla sig till en bättre framtid

Inga smittade i omsorgen, det fungerar! Det är bara tillsammans vi kan klara oss genom Pandemin. Det går inte att gnälla sig till en bättre framtid.

Vårdpersonalen i Kungälv är hjältarna, det finns ingen smitta på våra äldreboenden, den drevs ut när den kom in och av de ca 2000 som kommunen ger omsorg var dag är det endast en medborgare i hemtjänsten som har Covid nu, och denne är på väg att bli frisk.

Företag klagar och vill ha mer bidrag

I en insändare den 30 juni klagas det på företagandets villkor i krisen. Jag bara konstaterar att snart går hela Sverige på bidrag, 255 miljarder har regeringen satsat på företag och föreningar. Kungälvs kommun har fått över 100 miljoner i statsbidrag (motsvarar 1 kronas skattehöjning). Vi sitter i samma båt och det är bara tillsammans vi är starka.

Regeringen har agerat kvickt och metodiskt, utan att leka politisk cowboy och det är viktigt att påpeka att den här krisen inte är över. Den senaste tiden har vi sett nya utbrott i Tyskland, Storbritannien och USA där det stängs ner igen. I Sverige minskar antalet covidrelaterade intensivvårdsplatser och vi ser en ökad immunitet men vi får inte slappna av nu. Sedan ska allt utvärderas och vår beredskap ska höjas för framtiden, inget snack.

Fler dog 2018 än 2020 på Kungälvs äldreboenden

Själv tycker jag att överdödligheten blir ett viktigt mått att mäta, i vilka länder som klarat krisen bra eller inte, samt ekonomin. På Kungälvs vård- och omsorgsboenden var det fler inrapporterade dödsfall perioden mars-maj 2018 jämfört med 2020, så vi får se hur det går.

Högre tillväxt än andra länder

Sedan tror jag de flesta svenskar, barn och företagare är glada att vi slapp fullständig lock-down. Våra hjul rullade och vi ser också hur EU:s ekonomier krympte med i snitt 3,5%  (Eurostat) medans Sveriges ekonomi hade en tillväxt på 0,4% (SCB) första kvartalet 2020. Regeringen har beslutat om massa olika stöd för enskilda näringsidkare; omsättningsstöd, sänkt arbetsgivaravgift, egenavgift, hyresrabatt, statligt sjuklöneansvar, lånegaranti, lånemöjlighet, rätt till a-kassa om företaget läggs vilande etc.

Snabba lokala beslut

Här i Kungälv var vi blixtsnabba med att avskaffa uteserveringsavgifter, större uteserveringar och har gett anstånd till ca 30 olika företag med olika fakturor som vi nu förlänger en gång till över sommaren (med risk att skattebetalarna aldrig får tillbaka sina pengar).

Här kan ni läsa om alla insatser kommunen gör för de lokala företagen. https://www.kungalv.se/kommun–politik/corona-och-covid19/stod-till-naringslivet/

Jag prisar alla företag och föreningar som tar ansvar

Alla gör sitt bästa och det mesta har vi framför oss. Att gnälla sig till en bättre framtid fungerar dåligt. Kungälv brukar klara kriser bättre än de flesta andra och jag prisar alla företag och föreningar som tar ansvar trots krisen, finner nya vägar för lokal handel, hjälper riskgrupper och där vi trots Covid-19 ändå tillsammans klarar ta fram över 800 feriejobb för våra ungdomar (som drabbas värst av stigande arbetslöshet).

Nya insatser behövs nu

Våra resurser är begränsade och nu krävs nya stimulanser med investeringar i människorna, vården, och företagen. Nya investerings- och utbildningspaket för rätt kompetens. Detta kommer efter sommaren, tills dess, gilla Kungälv och trevlig hemester!

 

Kungälvs kommun
Miguel Odhner (s)
Kommunstyrelsens ordförande