1 Maj-tal 2022 – Emmy Hansson, SSU Kungälv

Partikamrater

Äntligen ses vi här igen! Efter två år av pandemi har vi äntligen möjligheten att fortsätta demonstrera för frihet, jämlikhet och solidaritet. Det är fantastiskt att få dela denna dag med er, och känna denna energi som vi har i arbetarrörelsen. Vi samlas här idag för att vi tror på ett bättre samhälle. Ett samhälle som vi bara tillsammans kan förändra. 

Om några månader är det val. Ett val som är avgörande för oss unga. Vi har ett klimathot som är ett faktum – inte en åsikt – ett faktum. Vår planet står inför kollapsade ekosystem, torka, svält, och bränder av mått vi knappt kan tänka oss. Vi kan inte ha politiker och partier i riksdagen som inte lyssnar på forskare. Klimatet väntar inte på någon. Så är det bara. Vi måste agera NU. 

100 företag står bakom ca 70 % av de globala utsläppen och den rika eliten tillåts fortfarande göra vinst på att förstöra vår planet. Enligt WWF bör Sverige minska sina utsläpp av koldioxid med mer än 20 % redan iår för att vi ska kunna bidra till Parisavtalet på ett rättvist sätt. När den årliga SIFO undersökningen Klimatbarometern presenterades nyligen så framgick det att hela 65 % av den svenska befolkningen tycker att politiker borde göra mer för att begränsa klimatförändringarna. 

Vi ska bygga ett hållbart Sverige

Vi vill ha gemensamma lösningar och en ambitiös investeringspolitik för en snabbare omställning. Om denna klimatomställningen ska funka så måste klimatpolitiken utgå ifrån ett rättvise-, klass-, och landsbygdsperspektiv. För att kunna göra detta krävs det att kollektivtrafiken blir billigare och tillslut fri, och att den utökas med fler hållplatser på landsbygden, och fler avgångar. Vi behöver elektrifiera transporter, energieffektivisera byggnader och investera i forskning och innovationer för en fossilfri industri. Dessa åtgärder kan bekostas av de stora företagen och den rika eliten, det vill säga de som idag tjänar mest på utsläppen av växthusgaser. 

Ingen förvånas väl över att borgarna motsätter sig de flesta åtgärder för att rädda klimatet. Sverigedemokraterna röstar emot varje försök till skärpt klimatlagstiftning i EU parlamentet. Kristdemokraterna och Moderaterna är inte långt bakom. M går runt och kallar sig “det nya miljöpartiet” men ställer sig enbart bakom mindre frågor som inte motsvarar de stora utmaningarna som vi står inför. Detta visar bara hur viktigt det är att Socialdemokraterna tar ansvar för klimatet, för högerblocket har gjort det klart och tydligt att dom inte kommer göra det.

Här i Kungälv blev det ett himla liv när vindkraftverk utanför Marstrand kom på tal. Många är negativa och oroliga över att det “kommer bli fult att titta ut till havs”. Hur nu havet nånsin skulle vara det. För min del blir det ganska enkelt att ta ställning i frågan om det står mellan några vindkraftverk som syns långt ute till havs, eller att hela Marstrand ligger under vatten en dag. 

Socialdemokraterna och hela arbetarrörelsen måste ta klimatkrisen på allvar. Vi kan inte vänta på att andra ska göra det åt oss, vi måste agera nu. Vi måste ha en ambitiös grön omställning med minskade klyftor när vi bygger ett hållbart Sverige. Vi måste gå i framkant och visa att det är möjligt – för det är det! Vi ska bara våga.

Fri kollektivtrafik för unga

Och en del av att våga satsa på denna gröna omställning är ju att satsa på kollektivtrafiken. Speciellt för ungdomar. Du ska kunna ta dig till och från skolan, du ska kunna ta dig till fritidsaktiviteter, träningar och kompisar utan att behöva spendera massa hundralappar på månadskort hos Västtrafik. Föräldrar har inte alltid tid att köra bil överallt, och alla hushåll har inte bil. Det ska inte vara en klassfråga att kunna ta sig runt i vår kommun. Fri kollektivtrafik bidrar till rättvisa och hållbarhet, därför gör det mig extra glad att Socialdemokraterna här i Kungälv går till val på fri kollektivtrafik för unga!

Det säkerhetspolitiska läget

Jag känner också att jag måste nämna något om NATO. Rädslan för krig är alltid befogat. Krig föder nationalismens mörkaste sidor – splittring, hat, avhumanisering. Sveriges säkerhetspolitiska linje har tjänat Sverige väl. Ett medlemskap i NATO skulle både skada vår diplomatiska ställning, men också leda till större risk för att ungdomar skickas ut till krig, där vi tvingas in i en allians med USA som sätter agendan. Ett medlemskap i NATO är en säkerhetspolitisk risk när den demokratiska utvecklingen går åt fel håll i många betydande medlemsländer. Jag och många andra ser hellre ett starkare samarbete med våra grannländer och likasinnade demokratier där vi tillsammans kan bestämma utan stormakternas inflytande.

Och jag vill avsluta här med att uppmana er att tänka till. Är ni inte redan medlemmar i SSU eller Socialdemokraterna så bli det! Eller fundera iallafall på det, gå in och läs om vår politik. Vi behöver vara många för att kunna driva våra frågor, och hjärtat sitter ju faktiskt där till vänster. Prata politik med era familjer och kompisar. Våga ställa den där frågan och våga säga ifrån om du inte håller med. Visa ditt engagemang! Det är ett ord som står för något så enkelt som att vi tar ansvar för varandra, att vi bryr oss om hur vårt samhälle ser ut, att vi tror på en framtid och möjligheten att göra skillnad. Framtiden är gemensam. Tillsammans måste vi skapa den. För någon måste ju rädda världen, eller hur?

Tack för att ni lyssnat!

Emmy Hansson
SSU Kungälv

Visningar: 770