1 Maj 2020 8:00 – Sandra Mathiasson, SSU Kungälv 1:a maj-talar

Sandra Mathiasson

Ordförande
SSU Kungälv

Schema och övriga tal

 

En annorlunda tid

Det är en annorlunda tid vi befinner oss i nu, det har ingen kunnat undgå. Vardagen har förändrats. Framtidsplaner har pausats eller ställts in. Men ingen av oss hade kunnat förutse detta när vi på nyårsafton talade om våra nyårslöften och om hur 2020 skulle bli vårt år.

På min skola avslutades undervisningen abrupt och förflyttades från skolkorridorer och bamba till datorskärmar och snabbnudlar. Det har varit en omställning som har präglat min arbetsro och fått mig att känna mig lite mer ensam i min vardag.

Tid för reflektion

Denna tid har gett mig möjligheten att reflektera. Reflektera över mitt beroende av personer i min omgivning, och det har stärkt mig i min övertygelse om mina värderingar och principer. Vi alla är beroende av varandra på ett eller annat sätt. I denna tid är detta särskilt sant, då vi är beroende av personer i vår omgivning, som vi inte har något band till, men som tar lika stort ansvar som du och jag. 

Solidaritet

Det är vår förmåga till medmänsklighet och omtänksamhet som är nyckeln till detta. Det är solidaritet. Vi har visat på en otrolig solidaritet de senaste månaderna. Man stannar hemma för att inte riskera varandras hälsa, hjälper äldre och personer som befinner sig i riskgrupper att handla, och hundratals föreningar har ryckt in för att bistå vår sjukvård med tillverkan av skyddsutrustning. 

Inte bara här och nu

Men det handlar inte bara om här och nu. Vad kommer efter att den sista person som insjuknar – blivit frisk? Ska vi då återgå till den politiska utvecklingen som har fortgått under de senaste decennierna? Kommer vi fortsätta att avreglera, privatisera och underfinansiera?

Vi skall resa oss starkare

Med facit i hand är behovet av det motsatta, tydligt. Krisen vi genomlider nu och de ekonomiska och sociala problem som har grott och kommer fortsätta att gro, påvisar vikten av våra gemensamma institutioner. Ur denna kris kommer vi endast kunna resa oss starkare om vi värnar om det solidariska samhället och inte lämnar någon utanför. 

Ur kris ska vi resa oss starkare. Starkare som individer och starkare som samhälle. 

Det klarar vi, om vi hjälps åt. 

Besök: 895