Det går att göra skillnad i politiken och din röst spelar roll

I samhällen med stora klyftor är ingen trygg, vare sig den med övervakningskameror, säkerhetsvakter eller den som är fattig / måste arbeta under orätta villkor eller vända på varje krona för att ha råd med falukorv.

Kommunstyrelsens ordförande om jämlikhet, demokrati och rättvisa.

Jag gick med i SSU och Socialdemokraterna för att bekämpa orättvisa och skapa ett samhälle där vi har jämlikhet. Ju mer jag engagerade mig i politiken, ju mer märkte jag att det gick att påverka och förändra på riktigt, samtidigt lärde jag mig hur mycket mer komplext samhället är jämfört med vad jag trodde, när jag som 18-åring klev in i dåvarande skolstyrelsen i Kungälv, politik är så mycket mer än skola insåg jag när jag som 20-åring fick förtroendet att sitta i Kommunfullmäktige, att sedan jobba nationellt med inblick i Bryssel som politisk sakkunnig på Jordbruksdepartement och Arbetsmarknadsdepartement gjorde inte frågorna mindre komplexa. Jag har många gånger fått frågan om jag längtar tillbaka till Stockholm, jag brukar svara att jag har varit där och trivs väldigt bra med lokaldemokratifrågorna, och faktum är att Sverige har en av de mest decentraliserade demokratiska strukturerna till den kommunala nivån i världen. Ändå är det utmanande att öka jämlikheten lokalt, visst, vi har minskat barnfattigdomen i Kungälv, socialbidragen (försörjningsstöd) i Kungälv har minskat och vi driver för att skola skall klara sitt grundläggande uppdrag för alla barn, och vi driver på för ökad social hållbarhet med samhällskontrakt och inte minst det viktigaste jobbfrågan, dvs att Kungälv skall ha Sveriges lägsta arbetslöshet. Vår största lokala insats för ökad jämlikhet och rättvisa är att se till att alla som kan jobba får möjligheten att göra så, faktum är att Kungälv lyfts fram som det nationellt goda exemplet i Sverige när det gäller att ordna ca 700 feriejobb. Detta är något jag som Socialdemokrat är väldigt stolt över och att alla partier numera tycker detta är en bra satsning. Vi införde och det står kvar när annat får stå tillbaka, fria resor för våra pensionärer i Kungälv, 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Det finns mycket kvar som vi kan göra fördelningspolitiskt i Kungälv, men de stora redskapen sitter regeringen på långsiktigt och det handlar om den svenska modellen med generell välfärd som är den starkaste omfördelande kraften vårt samhälle har – och det spelar roll vad du tycker, om du engagerar dig och vad du röstar på.

Stora satsningar på jobb och utbildning för alla

För oss Socialdemokrater är det viktigt med arbeten med vettiga villkor och en lön som går att leva på, omfördelning genom skatter och gemensamma skyddsnät och en generell välfärd med bra skolor och sjukvård för alla.
Därför har vi stora satsningar på jobb och utbildning för alla, därför har vi de senaste fyra åren i riket skapat en större omfördelning genom att bland annat höja skatten för de som tjänar mest samtidigt som vi till exempel höjde underhållsstödet för ensamstående föräldrar, höjde bostadstillägget för pensionärer, höjde barnbidraget, höjde a-kassan och sänkte pensionärsskatten. Vi förstärkte dem som har det sämst med ungefär 3-4 gånger mer än medelinkomsttagaren, och mångdubbelt mer än höginkomsttagaren.

Engagera dig inom Socialdemokratin

En del byter parti, känner sig svikna med rätta för att S inte klarar leverera allt vi vill på det sätt vi vill, då kanske man skiter i att rösta eller går till något missnöjes eller populistiskt parti. Mitt råd är tvärtom, ta kontakt, gå med, engagera dig inom Socialdemokratin. Vi håller också vad vi lovar i frågan om den orättvisa pensionärsskattens avskaffande som de borgerliga partierna införde, vi tar ytterligare steg i dess avskaffande nu i höst.

Sen finns det ytterligare saker vi velat göra. När det gäller kapitalbeskattningen handlar det främst om det utdelningsbeskattningsförslag som stoppades av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna under hot om misstroendeförklaring. Den skatten skulle tagits ut från de i Sverige dom tjänar allra mest på kapital. Så vad du röstar på spelar roll, om rättvisefrågan är viktig för dig.

Vad vill de andra partierna?

Och vad vill de andra partierna? Ja, Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 som röstades igenom av Sverigedemokraterna fördelade över tio gånger mer (i kronor/ år) till den som tjänar mest jämfört med den som tjänar minst. Sverigedemokraternas egen budget hade sammantaget gett sex gånger mer till den rikaste tiondelen som till den fattigaste. Så de vill förstärka den här utvecklingen med ökade klyftor.

Socialdemokraterna vill motverka den. Den svenska modellen med generell välfärd är den starkaste omfördelande kraften vårt samhälle har.

Vi Socialdemokrater vet, att samhällen som håller ihop också är tryggare, starkare samhällen!

Jag tycker vår finansminister förklarar vår vilja, kompass och färdriktning bra men också på ett bra sätt hur den goda ekonomiska utvecklingen ökar gapet mellan de som har och de som inte har lika mycket. Politik är de möjligas konst, jag väljer skriva detta inlägg för att du skall känna dig trygg med att vi Socialdemokrater gör inte avkall på vår kompass om ökad jämlikhet och rättvisa, däremot spelar din röst roll i den resan.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/finansministern-klyftorna-okar-med-borgerlig-regering

Miguel Odhner
Kommunstyrelsens ordförande

Visningar: 290