Tal av Pia Gillerstedt, Social- och omsorgsråd

 

Pia Gillerstedt
Social- och omsorgsråd
Kungälvs kommun

Länk till övriga tal

Kamrater, Mötesdeltagare, vi samlas idag till ett annorlunda 1a maj. I vanliga fall skulle vi setts på gator och torg, i demonstrationståg med fanor och musik. 

Men inte i år, pandemin påverkar oss alla och i en tid när kvällarna blir allt ljusare och vårvärmen får naturen att grönska. Är vi många som längtar efter att få träffas, för den ensamhet som pandemin fört med sig har påverkat många av oss. 


Därför vill jag ta detta tillfälle och prata om något som ligger mig nära och som jag känner är viktigt att vi pratar om.  På grund av pandemin, så finns det en ökad risk för psykisk ohälsa och då behöver vi bli bättre på att prata om detta och vi behöver bli mycket bättre på att lyssna på dom som behöver hjälp.

Vi behöver bli bättre. 

Psykisk ohälsa det hittar vi i alla åldrar, hos kvinnor och män och i alla yrken. I familjen, hos vänner och kollegor, därför är det viktigt att vi pratar öppet om att det finns och är något som vi tillsammans kan motverka. 

Det finns trots information och utbildning mycket okunskap om psykiskohälsa. Därför kan det vara svårt att ta steget och öppna sig för någon. Men om vi vågar lyssna på den som mår dåligt är det ett steg på vägen för att kunna hjälpa. För att ha någon som lyssnar kan vara avgörande för att orka be om hjälp. 

Du är inte ensam

Om du känner att det skulle vara skönt att få prata med någon så finns det hjälp att få.  Vi har nu i kommunen en seniorlinje som finns för dig som är äldre och som känner att ensamheten är jobbig. Dit kan du ringa för att få en pratstund men också för att få hjälp med annat. För ibland är ett samtal det som behövs för att dagen ska bli lite ljusare.  Jag har hört hur föreningar och organisationer på olika sätt tar kontakt med sina medlemmar för att på så sätt nå den som sitter ensam.  

Till dig som är ung, må dåligt kan man göra av många olika orsaker och låt inte vuxna som inte förstår, förminska dina känslor. För dom är dina och inte någon annans och även om det kan kännas hopplöst ibland så vill jag påminna dig om att det finns hjälp att få. En av många olika platser är ungdomsmottagningen dom finns till för er som är unga. Där dom vet hur viktigt det är att lyssna på den som är ung och som mår dåligt. För vi vet att pandemin har varit tung för er också. Att inte få gå till skolan och träffa vänner, att sitta på distans och samtidigt klara alla prov, klart det påverkar er med. 

Det finns mycket som görs

Inom kommunen jobbas det på många sätt för att motverka psykisk ohälsa Seniorlinjen som jag nämnde tidigare är en del i det arbetet. Familjehuset klippan där, kommun, regionen och vårdcentralen Kusten jobbar ihop, där vi samlat kompetens och resurser för att hjälpa familjer med barn och unga som kan behöva stöd med att få vardagen att fungera. 

Men som alltid när det kommer till att hjälpa den som mår dåligt så vill man göra mer, och tillsammans kan vi göra skillnad. 

Kanske har du där hemma någon som du inte pratat med på länge, du vet den där personen du tänkt att ringa så många gånger men det inte blivit av. Du kanske är den som lyser upp vardagen för någon bara genom ett samtal?

Så kamrater, låt oss tillsammans räcka ut en hand till den som behöver den. Var rädda om er, håll avstånd ett tag till och ge vaccinet tid så får vi snart träffas, dricka kaffe i solen och prata. 

Tack för att du lyssnade idag.

 

Visningar: 532